Battle of the beadsmith

Battle of the Beadsmith är en internationell pärltävling där suveräna pärlare möts i dueller tills en vinnare har korats. Jag tycker om att utmana mig själv till att skapa ett alster som berättar en historia. Under de två månader vi har till förfogande har jag ofta fått testa mig fram med nya tekniker och material för att kunna få fram den detaljrikedom jag strävar efter. 

Euphoria (2012)

Jag var nybörjare på att brodera med pärlor och hade justprovat på tekniken när jag blev antagen till det första Battle of the Beadsmith.

Min vision var att sy ett nordiskt smycke med en varg som ylar mot månen i ett vinterlandskap. De grå agaterna i mitten av halsbandet skapar en tydlig avgränsning mot halsbandets vänstra snölandskap, där en liten varg springer igenom snön. 

Låset är ett tassavtryck från en varg, och de broderade delarna hålls samman av vikingastickade kedjor i olika storlekar. 

lethal desire (2013)

Det är inte svårt att se att inspirationen till detta Battle-bidrag kommer från J.R.R Tolkiens fantastiska "Lord of the rings"-trilogi. Jag ville skapa ett smycke med 3D-känsla och tydliga referenser till Peter Jacksons filmer.

Saurons öga är uppbyggt med en silkeskokong, Barad Dûr är 1 cm tjockare på den vänstra sidan för att få till ögats blick på ringen, och Gollum är broderad över resten av stenen. Ringen är en mörk tungsten-ring med inskription i guldfärg, eftersom den är i färd att förstöras i lavan i Mount Doom. 

De olika elementen hålls ihop av vikingastickade kedjor, och själva låset representerar Frodos svärd Sting i vikingastickad version. 

digging for gold! (2014)

Detta var egentligen tänkt att bli ännu ett halssmycke, men pärlorna ville annat. Det blev en riktig utmaning! 

Digging for Gold!" är en vy över ett guldgrävarläger i Klondike, någongång i slutet av 1800-talet. Jag har använt vanliga gråstenar från våra grusgångar hemma för att skapa scenen med de fyra guldgrävarna som sliter för att få tag på jordens skatter.  

Någon månad in i arbetet så tyckte jag att de broderade delarna kändes fel för ett halsband. Istället för att repa upp allt så fick jag tänka om, och märkte att det skulle bli ett snyggt lock till en väska. Jag klippte sönder en gammal läderjacka, använde en fling-kartong med pålimmat sidentyg för stadga och sydde ihop väskan med vaxad tråd. Sömmen framtill dolde jag med vikinga-stickade kedjor och locket kantade jag med 24kt guldpläterade pärlor. 

Än idag är denna aftonväska ett av mina favoritprojekt!

Bastet (2015)

Jag har alltid älskat katter och har haft dem omkring mig hela livet. Till 2015 års Battle ville jag skapa ett smycke för den egyptiska kattgudinnan Bastet.

Jag valde en jordnära färgställning med detaljer i röd, blå och guld. Utmaningen låg denna gång i att lyckas med symmetrin i smycket, både vad gäller templets väggar och scarabéns vingar.  

Scarabé-låset går att använda som hänge med en annan halskedja. Fyrkanterna som är fastsydda på de vikinga-stickade kedjorna gjorde jag senare ett armband, så nu kan man sy armbandet "Bubastis" på en av mina kurser. 

tranquility (2016)

Till 2016 års Battle hade jag en färdig bild i huvudet. Jag ville skapa en blå himmel med moln och solens strålar som sken igenom dem. Därför blev jag mycket förvånad när jag tre timmar in i arbetet upptäckte att jag satt och sydde trädstammar..! Återigen var det dags att följa pärlorna.

Stammarna utvecklades till frodiga pilträd som växte vid en sjö. Eftersom jag ofta får höra att jag "målar" med pärlorna så fick jag idén att lägga till en riktig akrylmålning som bakgrund, med en figur som är på väg genom skogen. 

Låset är en liten akrylmålning med hakar på baksidan, så att det går att använda för sig om man föredrar det. 

Birdwatch (2017)

Under Battlet 2017 hade jag problem med en arm, så därför kunde jag bara pärla under korta stunder. Därför valde jag att sy trädgrenar och låta designen växa fram av sig själv.

Grenarna blev en samlingsplats för att visa upp vackra gåvor och inköp från de senaste åren. En underbar fågel skapad av pärlvännen Anna Gonikhina Servaeus såg ut att höra hemma bland grenverket, och Olga Pasynkovas vackra lampwork-blomma passade perfekt i blomman av Shibori-siden från italienska Filincanto.

Halsbandet öppnas med två lås från Claspgarten, och fjärilar från Swarovski och svenska pärlvännen Kiki Thorsell fullbordar scenen.